Voluntari cu care ne mândrim: Monica Chiroiu

Ei sunt cei care ne ajută, sunt cei care ne sunt alături la acțiunile noastre. Ei fac asta din bunătate și având convingerea că vor schimba ceva prin gesturile lor. Vă invităm să-i cunoașteți pe câțiva dintre voluntarii Asociației MaiMultVerde. Astăzi, Monica Chiroiu.

Vârsta: 47 de ani.
Ocupația: ingineră.

De când faci voluntariat?
Din 2010.

Monica ChiroiuDe când participi la acțiunile Asociației MaiMultVerde? Cum ai aflat despre proiectele organizaţiei?
Cred că din anul 2010. Am aflat despre MMV când am citit un articol pe net despre Dragoş Bucurenci. Aşa am ajuns pe site-ul MMV. Pe site era un anunţ de selecţie coordonatori de voluntari şi eram încurajaţi să trimitem CV-urile. L-am trimis şi, spre surpriza mea, am fost între cei invitaţi la training. Credeam că voluntariatul este pentru oamenii tineri şi că sunt prea bătrână pentru a fi între cei selectaţi.  Într-un fel foarte frumos, mi s-a confirmat această credinţă, pentru că încă de la prima plantare am întinerit.

Spune trei lucruri care-ţi vin în minte legate de voluntariat.
Comunitate, grijă pentru ceilalţi, responsabilitate. Unul suplimentar – prieteni.

Care este cel mai mare beneficiu al voluntariatului?
Mi-a arătat unde trebuie căutat un sens pentru viaţa mea. Mereu am simţit că îl caut dar nu prea ştiam pe unde…

Povesteşte pe scurt o întâmplare amuzantă de la o acţiune de voluntariat alături de MaiMultVerde.
La o plantare la Ploieşti am avut ca voluntari mai mulţi copii de la un liceu din Bucureşti, veniţi împreună cu doi dintre profesorii lor. Din discuţiile din autocar, am înţeles că li se promisese câte o notă de zece în schimbul participării la această acţiune. Când am coborât la locul de plantare, majoritatea au devenit euntuziaști – efectul MMV l-aş numi eu, pentru că l-am văzut la toate plantările. Totuşi, un grup de patru fete gătite ca de discotecă se pare că erau imune la acesta. Iar când am ajuns la făcut efectiv gropile, din atitudinea lor reieşea clar că numai simpla deplasare până la Ploieşti li se părea că justifică notele acelea. Nu aveau niciun gând să mai şi planteze ceva. În jurul lor, roiau ceva băieţi care ar fi plantat şi pe mama şi pe tata numai pentru un zâmbet binevoitor de la una dintre fete. Aşa că totuşi puieţii ajungeau acolo unde trebuie, într-un ritm destul de susţinut. După ce am observat grupul o vreme, m-am gândit totuşi să încerc să le scot pe fete din mood-ul lor de botine roz , fiind convinsă că simpla murdărire cu pământ pe mâini le poate da o altă perspectivă asupra a ceea ce e important în viaţă. Am încercat să fac lucrurile cât mai interesante dar, după un timp, m-am descurajat. Singurul progres era că şi-au pus mănuşile… Spre sfârşitul zilei, o geacă roz mi-a atras atenţia: una dintre fete – cea mai cool – defila pe parcelă ducând un snop de puieţi. M-a inundat bucuria: după 6 ore, îi venise şi ei rândul să simtă că e nevoie să facă ceva. Şi asta fără să fie împinsă de la spate. Decisese că voluntariatul e într-adevăr cool!

În ce fel este importantă ecologia în viaţă ta?
Pentru mine a devenit un mod de viaţă. Îl recomand pentru cei care încă mai caută unul.

Spune o măsură pe care ar trebui să o ia guvernul pentru a proteja mediul în România.
Să-şi dea demisia. Şi să lase în loc pe cei care văd în mediul înconjurător altceva decât bani, şi anume frumuseţe. Nu cred în măsuri luate de guverne. Practic e responsabilitatea noastră.

Ce-ţi inspiră numele „MaiMultVerde“?
Îmi aminteşte de culorile care se văd din avion imediat ce intri în spaţiul aerian al vecinilor noştri europeni şi cât de verde este peisajul prin contrast cu ce se vede deasupra României.

Care este cea mai drastică măsură de protecţie a mediului pe care ai adoptat-o în viaţă ta personală?
Nu mai printez documente decât atunci când este absolut necesar. Având în vedere specificul activităţii mele, a fost o schimbare uriaşă pentru mine.

Desenează un copac, sub influenţa primului impuls.

Monica Chiroiu copac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.