Primăvara se îngrijesc pomii. Iată ce trebuie făcut în viitorul sezon (1)

Prima parte a unui articol redactat de voluntarul nostru, Bogdan Gherman, care a dorit astfel să vină în ajutorul vostru. Citiți aici partea a doua.

În cursul lunii martie, executarea lucrărilor din livadă este strâns legată de condiţiile de climă, astfel încât o parte din acestea pot începe încă din a doua jumătate a lunii februarie şi pot continua chiar şi în luna aprilie. (in luna februarie se incep lucrarile de taiere la pomi si se fac tratamente cu ulei mineral).

Aplicarea tratamentelor

Tratamentele fitosanitare la avertizare (tratamente care se fac într-o perioadă prolifică apariției unor boli sau dăunători) se fac cu produse care combat rapănul, făinarea, monilioze, gărgăriţa florilor de măr, păduchii ţestoşi, acarienii. De asemenea, în cazul livezilor atacate de rapăn în anul precedent, în special la păr, cireş, vişin, prun, cais şi la piersic, se aplică un tratament cu zeamă bordeleză în concentraţie de 3 la sută, înaintea dezmuguririi, pentru a combate rezervele biologice de monilioze, ciuruirea frunzelor sau deformarea.

Lucrările solului şi administrarea îngrăşămintelor

• Afânarea superficială se face imediat după topirea zăpezii, când solul s-a zvântat, pentru a păstra o cantitate cât mai mare din apa acumulată în perioada de toamnă-iarnă. Operaţiunea se execută cu grapa sau folosind cultivatorul. Pe solurile care au fost săpate adânc în toamnă sub protecţia coroanei, afânarea solului se realizează manual, printr-o prasilă cu sapa.

• Lucrarea adâncă (arătura adâncă pentru afânarea solului și pentru a mări capacitatea de absorție a apei) a solului se face în plantaţiile în care aceasta nu s-a efectuat nici în toamnă, nici în ferestrele din iarnă. Aceasta se execută de-a lungul rândurilor, în benzi de un metru pe ambele părţi sau peste tot, în jurul pomilor, în formă de copci, sub proiecţia coroanelor, exceptând intervalele înierbate artificial sau cele care se vor erbicida.

• Administrarea îngrăşămintelor în livadă. Aplicarea îngrăşămintelor organice descompuse (îngrășăminte de la animale) are efect favorabil atât asupra pomilor fructiferi, cât şi asupra însuşirilor fizice ale solului, iar în livezile cu pomi care au o încărcătură normală cu muguri de rod se poate administra 1/3 din doza celor cu azot. Gunoiul de grajd se incorporează în sol atunci când arătura adâncă se execută primăvara.

Tăierea, plantarea şi completarea golurilor

• Lucrările de tăiere în plantaţiile pe rod la toate speciile, cu excepţia piersicului şi a caisului (pentru care lucrarea se aplică la sfârşitul perioadei și tăierile se fac după recoltarea fructelor), se fac abia după trecerea pericolului revenirii gerurilor şi a brumei târzii. Se execută, de asemenea, şi tăierile de proiectare şi de formare a coroanelor în plantaţiile tinere, respectiv cele de corecţie şi de reîntinerire.

• Plantarea pomilor, a arbuştilor fructiferi şi a căpşunului reprezintă una dintre cele mai importante lucrări ale lunii martie. Această lucrare se poate efectua în zile cu temperaturi pozitive, după ce, în prealabil, s-au executat lucrările pregătitoare acestei acţiuni, şi anume: defrişatul şi curăţarea terenului de resturi vegetale, fertilizarea, desfundatul şi făcutul gropilor şi după ce v-aţi procurat materialul săditor necesar. Lucrarea este bine să se execute de îndată ce se poate intra în teren, pentru a beneficia de umiditatea din sol.

• Completarea golurilor. Pentru a realiza livezi încheiate, care să valorifice integral suprafeţele de teren, se impune ca, odată apărute, goluri să fie completate (replantate) cu pomi din aceeaşi specie, soi şi portaltoi (planta pe care se face altoirea), atent fertilizaţi, udaţi. Solul din jur se va lucra de câteva ori în plus.

Alte lucrări pentru luna martie

• Se transportă şi se amenajează grămezile cu material fumigen în livezile pe rod, pentru a preveni pagubele produse de revenirea brumelor în perioada înfloritului (se fac grămezi de rumeguș și se aprind).

• În livezile tinere, tulpinile protejate contra rozătoarelor se dezvelesc spre sfârşitul lunii, iar uneori se văruiesc, pentru a evita insolaţiile (evitarea deshidratarii plantei).

• În zonele de sud şi pe nisipuri, în livezile cu sisteme de irigaţii, se verifică şi se repară amenajările pentru alimentarea cu apă, iar acolo unde apa stagnează, aceasta se drenează (se verifică instalațiile de udat pomii, dacă dispuneți de acestea).

• În plantaţiile cu sisteme de susţinere se verifică spalierii, se înlocuiesc cei rupţi, se consolidează cei existenţi, se întind sârmele şi, după tăieri, se finalizează lucrările de palisat (legările de suport – valabile pentru livezile intensive; pomii sunt plantați pe spalier ca vița de vie).

• În plantaţiile comerciale de căpşun, se greblează, se înlătură frunzele uscate, se afânează terenul dintre rânduri, ocazie cu care se conturează banda şi se erbicidează preemergent.

• În stoloniere (zonele de înmulțire a căpșunilor) se continuă recoltatul şi valorificarea stolonilor (a căpșunilor) şi se înfiinţează plantaţii noi.

• În pepinierele pomicole, se încheie tăiatul sălbatecului(portaltoiul pomilor, partea din panant), se plantează puieţii şi marcotele (lăstarii) în câmpul I, se seamănă în şcolile de puieţi, se înfiinţează noi marcotiere sau se completează golurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.