MaiMultVerde şi Raiffeisen Bank au inaugurat un spaţiu verde în Galaţi


 
Miercuri, 10 noiembrie 2010, Asociaţia MaiMultVerde şi Raiffeisen Bank au inaugurat în Galaţi al cincilea spaţiu verde şi de joacă realizat în cadrul proiectului demarat la începutul lunii septembrie. Spaţiul verde amenajat de cei doi parteneri cu sprijinul Primăriei Municipiului Galaţi este situat în Cartierul Micro 16, lângă complexul Continental. Acesta este ultimul spaţiu verde şi de joacă amenajat de MaiMultVerde şi Raiffeisen Bank în cadrul acestui proiect.

Prin proiectul demarat de Asociaţia MaiMultVerde şi Raiffesein Bank la începutul lunii septembrie, terenuri cu o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, situate în oraşe în care spaţiul verde pe cap de locuitor este mai mic decât media europeană (26 de metri pătraţi pe cap de locuitor), sunt amenajate ca spaţii verzi şi de joacă. Oraşele alese în cadrul proiectului sunt Ploieşti, Alexandria, Focşani, Călăraşi şi Galaţi. Elementele folosite la amenajarea acestor spaţii sunt gazon natural, arbuşti şi arbori (speciile acer negundo, albizia julibrissin, ilex aquilifolium, cortaderia), echipamente de joacă pentru copii (tobogan, leagăn, rotativă şi balansoar pe arcuri) şi mobilier urban din plastic reciclat (bănci şi coşuri de gunoi). Mobilierul urban din plastic reciclat este realizat de Rainbow Company (www.rainbowcompay.ro).

Spaţiul astfel conceput în Galaţi a fost inaugurat în cartierul Micro16, lângă Complexul Continental. La evenimentul de inaugurare au participat Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul municipiului Galaţi, Ştefan Bradea, Manager de proiect, Asociaţia MaiMultVerde, şi Daniela Manciulea, Director Agenţia Raiffeisen Bank Galaţi, precum şi elevi de la o şcoală din Galaţi care s-au bucurat de noua oază de verdeaţă din cartier şi au dat o mână de ajutor la ultimele pregătiri pentru inaugurarea parcului.

„Acest proiect este o încercare de a rezolva problema majoră a lipsei spaţiilor verzi din oraşele noastre şi o dovadă că acolo unde este nevoie se pot găsi soluţii şi sprijin. Am găsit cele mai bune soluţii peisagistice, am lucrat cu specialişti din domeniu şi am folosit materiale ecologice, toate pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor din aceste oraşe”, a declarat Ştefan Bradea, Manager proiecte, Asociaţia MaiMultVerde.

„Resursele pe care organizaţia noastră le consumă au un impact asupra mediului. Una dintre resursele cele mai utilizate de către noi ca şi organizaţie sunt combustibilii necesari transportului. Pentru că ne desfăşurăm activitatea în mediul urban credem că este de datoria noastră să facem locul în care trăim unul mai curat, mai sănătos. Din acest motiv am ales să amenajăm spaţii verzi de joacă în acele zone de blocuri unde betonul este dominant, iar aerul curat o raritate", a declarat Corina Vasile, Director Comunicare şi Relaţii Publice, Raiffeisen Bank.

În ultimii ani, în România, se poate observa o reducere dramatică a spaţiilor verzi din oraşe, fie ele de utilitate publică (parcuri, grădini, spaţii de joacă), fie zone de verdeaţă în apropierea străzilor şi marilor bulevarde. Reducerea spaţiilor verzi are impact asupra calităţii aerului şi a vieţii locuitorilor. Conform standardelor europene, până în anul 2013, fiecărui locuitor al oraşelor din România trebuie să-i revină 26 metri pătraţi de spaţiu verde, norma de care depinde sănătatea oamenilor. Mai mult, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca în marile aglomeraţii urbane să existe cel puţin 50 metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor. În acest moment, media spaţiului verde la nivel naţional este de doar 9 metri pătraţi pe cap de locuitor, iar in oraşe importante precum Arad, Călăraşi, Constanţa, Deva, Galaţi, Ploieşti sau Focşani nu se înregistrează mai mult de 5 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.

Informaţii suplimentare:


Anamaria Bogdan, Manager comunicare MaiMultVerde, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro, tel.: 0755 224816

Note pentru jurnalişti
:

Asociaţia MaiMultVerde
(www.maimultverde.ro), organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

Raiffeisen Bank
(www.raiffeisein.ro) este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii. Raiffeisen International, grupul care deţine 99,49% din acţiunile băncii, operează una dintre cele mai mari reţele bancare din Europa Centrală şi de Est, acoperind 17 pieţe în zona de creştere a Europei prin bănci subsidiare, companii de leasing şi alţi furnizori de produse financiare. Cei 56.000 de angajaţi ai grupului deservesc peste 15 milioane de clienţi în peste 3.000 de puncte de lucru. Raiffeisen International este subsidiara în intregime consolidată a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), care deţine aproximativ 72,8% din acţiunile comune. Restul acţiunilor sunt tranzacţionabile la Vienna Stock Exchange. RZB este una dintre cele mai importante bănci comerciale şi de investiţii din Austria şi instituţia centrală a Grupului austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar din această ţară.