Cinci mituri ecologice demontate

Uneori preluăm idei din jur fără să le trecem prin filtrul propriei gândiri. Așa se întâmplă și în ceea ce privește protecția mediului înconjurător și mai ales încălzirea globală. Iată cinci mituri în care cred majoritatea oamenilor și de ce nu sunt ele valabile.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Pentru multe probleme de mediu înconjurător, este deja prea târziu

De fapt, prin cooperare și inovație s-a ajuns la îmbunătățirea situației în ultimii ani. De exemplu, gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a început să se micșoreze, grație colaborării dintre țări, instituții și companii.

2. Există doar puține opțiuni de energie regenerabilă

În realitate, există mai multe variante și este de datoria umanității să le încerce pe toate. Mulți dintre noi știu despre energia solară și mașinile electrice. Dar mai există și soluții deosebite, cum ar fi prelucrarea peleților de lemn pentru a-i transforma în cărbune.

3. Trecerea la o economie cu emisii scăzute de carbon va fi dificilă

Locurile de muncă „verzi” nu au ca efect îndepărtarea altor job-uri și nu ucid economia. Energiile regenerabile creează de fapt de trei ori mai multe locuri de muncă decât energiile fosile. În afară de asta, energiile cu emisii scăzute de carbon înseamnă economisirea fondurilor.

4. Trebuie să abandonăm acum energiile „murdare” pentru a face o diferență

De fapt, putem capta și stoca în subsol emisiile de carbon. Tehnologiile care pot face acest lucru vor avea un impact important pe termen scurt asupra planetei. Tot în dezvoltare sunt și cercetările despre combustibilii avansați, eficiență, modernizarea rețelelor de energie.

5. Oamenii de știință cred că suntem pierduți

În realitate, doar o parte a comunității științifice crede acest lucru. Putem fi însă optimiști, pentru că sunt foarte mici costurile pentru acțiunile de contracarare a schimbărilor climatice. Energia solară și eoliană este în dezvoltare, mașinile electrice se vând tot mai bine. În SUA, dacă se va continua efortul, emisiile de carbon vor începe să scadă din 2020 încolo.

Citiți pe larg despre aceste mituri la Huffington Post.

Foto: Wikimedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.